Web Tasarımı Nedir?

Web Tasarımı Nedir?

Web tasarımı nedir? Bir web sitesinin görsel yapısını, kullanıcı arayüzü ve deneyimini planlama, oluşturma ve düzenleme sürecidir. Bu sürecin temel amacı kullanıcıların web sitesindeki içeriklere kolaylıkla kullanabilmesi, iletilen her şeye kolayca ulaşabilmesidir.

Web tasarımı nedir? Bu tasarım bir süreçtir ve birbirinden farklı işlemleri, uygulamaları bünyesinde barındırır. Bu süreç içinde öncelikle müşteri ya da proje sahibinin ihtiyaçlarını anlama, ardından içerik planlama aşamaları mevcuttur. Ardından gelen işlemler ise taslak oluşturma, görsel tasarım, kodlama ve son olarak test etme ve yayına alma aşamalarını içerir.

Bir web sitesi oluşması için temelde web tasarımı ve kodlama alanında deneyim ve bilgi sahibi bir ekip gereklidir. Web sitesinin hedef kitlesi, amacı gibi detaylar ortaya çıkacak site için önem taşıyan diğer detaylardandır. Mobil uyumluluk, içerik yönetimi, gerekli erişebilirlik özellikleri de bu sürecin diğer parçalarındandır. Site tasarım ve kodlaması tamamlandıktan sonra da güncelleme, izleme, test ve iyileştirme aşamalarının devam etmesi gerekir.

Web Tasarımı Nedir, Ne İşe Yarar?

İnternetin hayatın hemen her alanında önemli bir yer tutmasıyla bu alandaki çalışmalar yüksek bir ivme kazanmıştır. Bu da “web tasarımı ne iş yapar” gibi soruların artmasını sağlamıştır. Web tasarım temelde web sitelerin tasarım ve planlanmasını içerir. Bu, web tasarımı çatısı altında bulunan bir dizi ayrı işlemleri içerir. Bu işlemlerin bazı örnekleri bilgi mimarisi, kullanıcı ara birimi, site yapısı, gezinme, düzen, renkler, yazı tipleri ve genel görüntülerdir.

Web tasarımı, sitenin görsel tasarımından kullanıcı deneyimini iyileştirmeye dek uzanan geniş bir süreci tanımlar. Kişi veya işletmelerin tanıtım, pazarlama gibi faaliyetlerini sürdürmesi için günümüz dünyasında web sitelerinin önemi büyüktür. Bu sitelerin kurulum ve gelişiminde de web tasarım ve kodlama uygulamalarına gerek duyulur.

Web tasarım temel bileşenleri şu şekilde sıralanabilir;

Web Tasarımı Nedir?

Görsel Tasarım: Web sitesinin görsel öğelerinin tasarımı bu kapsama girer. Renk paleti, tipografi, görsel imajlar, düzen ve genel estetik his bu kategoride değerlendirilir.

Kullanıcı Deneyimi (UX) Tasarımı: Kullanıcıların bir web sitesi ile etkileşimde bulunduklarında nasıl bir deneyim yaşayacaklarını planlama sürecidir.

Kullanıcı Arayüzü (UI) Tasarımı: Kullanıcıların web sitesiyle etkileşim kurduğu araçların (butonlar, menüler, formlar vb.) tasarımıdır.

İçerik: Web tasarımı sadece görsel öğeleri değil, aynı zamanda metin içeriği, resimleri ve diğer multimedya öğelerini de kapsar.

Mobil ve Tepkisel Tasarım: Günümüzde birçok kullanıcı web sitelerine mobil cihazlardan erişmektedir. Bu nedenle web tasarımlarının mobil cihazlara uyumlu olması büyük önem taşımaktadır.

Web Standartları ve Erişilebilirlik: Web sitelerinin tüm kullanıcılara, özellikle engelli bireyler için erişilebilir olması önemlidir.

Bunlar aynı zamanda “Web tasarım ile neler yapılabilir?” sorusunun da yanıtı olarak alınabilir. Web sitesinin konsepti, kuruluş amacı gibi konular yapılması gereken işlemlerin değişmesine neden olacaktır. Ayrıca arama motoru optimizasyonu ve benzeri uygulamalar da bu süreçte yapılması gereken işlemler içindedir.

Web Tasarımı Nedir?
Web Tasarımı Nasıl Yapılır?

Bir web tasarımcısı olarak çalışırken, farklı içerikte site hazırlamak gerekebilir. Bazı web siteleri için farklı görevlerden birden fazla kişiye ihtiyaç duyulur, böylece her bir konu bu alandaki uzmanlığı bulunan kişilerce yapılabilir. Web tasarımcı tarafından bilinmesi gereken bazı terim ve konular şu şekildedir;

HTML: Tüm web sitelerinin temelini oluşturan web sayfalarının yapısıdır.

CSS: CSS (Basamaklı Stil Sayfaları) düzen, tipografi, renkler ve benzeri tüm sitelerin görünümünü ele alır.

JavaScript: Bu, web sitelerindeki belirli davranışları yönetir ve çeşitli etkileşimler ve özellikler için kullanılabilir.

CGI programlama: CGI ve sonraki birkaç giriş (PHP, ASP, vb.), programlama dillerinin farklı versiyonlarıdır.

XML: Bir sitenin içeriğinin ve gezintisinin yapılandırıldığı ve sunulduğu yoldur.

SEO: Arama motoru optimizasyonu, web sitelerinin Google’a ve diğer arama motorlarında tanınmasını sağlar.

Bunların yanı sıra sunucu yönetimi, web stratejilerine dair bilgi gibi öğeler de web sitesi tasarımı sürecinde bilgi sahibi olunması gereken hususlardır.

Ankara Web Tasarım aracılığıyla bir markanın ihtiyaç duyacağı pek çok reklam ve pazarlama aracına, ayrıca tasarım ve kodlama gibi çeşitli hizmetlere tek bir kanaldan ulaşmak mümkün olur. Web tasarımı ve diğer ihtiyaçlarınız için alanında uzun yıllara uzanan deneyimiyle öne çıkan Ankara Web Tasarım’a başvurabilirsiniz.

Web Tasarımı Nedir?