Çeşitli web siteleri veya uygulamalar arasındaki iletişim bağını güçlendiren bir yazılım aracıdır. Bu sayede, birbiri arasında uç noktaları bulunan uygulamalar kendi arasında alışveriş ortamı oluşturur. Web siteleri ve diğer yazılım bileşenleri arasındaki görev paylaşımını kolaylaştırır.
Bu yazılım araçları genellikle SOAP ve REST gibi farklı yaklaşımları kullanır. SOAP, daha sıkı bir yapıya sahip olan XML tabanlı veri değişimini destekler. REST ise JSON, XML ve düz metin HTML gibi veri formatlarını desteklemektedir.
Günümüzde bu araçlar, internet üzerinde birçok alan içeriğinde kullanılır. Bu arayüz, web uygulamaları ve bulut hizmetlerinin sorunsuz bir veri akışı gerçekleştirmesine yardımcı olur. Yazılım geliştirme sürecini karmaşıklıktan kurtararak kullanıcı deneyimini iyileştirir.
API nedir sorusunu özetlemek gerekirse uygulamanın sunucu yazılımına ve diğer uygulamalara ulaşması için kullanılan bir arayüzdür.
Api açılımı nedir? Açılımı “Application Programming Interface” olan bu kavram, sistem programlama arayüzü anlamına gelir. Bu arayüz e-ticaret, sosyal medya ve sağlık alanlarında yaygın bir şekilde kullanılır. Bu alanlara, yeni özellikler eklendiğinde uygulama ile uyumlu olmasını mümkün kılar.
Peki, API testi nedir? Performans ve güvenlik durumunu değerlendirme süreci içeren testlere verilen isimdir.
Bu test ile birlikte, uygulama programlama arayüzü doğru çalışıp çalışmıyor mu kontrol edilir. Beklenen işlevleri yerine getirip getirmediğine bakılır. Test sonucunda ise site ile olan uyumu kontrol edilir.
Testler, hatalı durumlarla karşı karşıya kaldığı zaman arayüzün vereceği tepkiyi test eder. Güvenlik testleri yetkisiz erişimi reddeder. Veri sızıntısını ve oluşabilecek güvenlik açıklarını kontrol eder. Bu test, aracın güvenliğini sağlamak ve kullanıcı verilerini korumak için önemli bir rol oynar.