İçerik Pazarlama Nedir?

İçerik pazarlama nedir ve nasıl yapılır bugünlerde oldukça popüler bir soru. İçerik pazarlaması, belirli bir hedef kitleye yönelik ilgi çekici ve bir değer barındıran içeriklerle ulaşmaktır. Markanızla potansiyel tüketici arasında bir bağ oluşturarak bir marka değeri oluşturmanızı sağlar. Dijital pazarlamanın en önemli konularından biridir.

İçerik pazarlama nedir her markanın pazarlama departmanının bilmesi gereken bir konudur. “Content Marketing” olarak da bilinen içerikle pazarlama, pazarlama 3.0’ın bir parçasıdır. İnternetin yaygınlaşması ve daha ulaşılabilir olması ile içeriğin önemi de arttı. İnternet kullanıcıları içeriğin hem üreticisi hem de tüketicisi halini aldılar. Bu trendi gören markalar, doğrudan ürünleri ile değil ürettikleri içerikler ile müşterilerine ulaşmaya başladılar. Bu içerikler markayla tüketici arasında bağ kurarak bir marka değeri oluşturmaya yarıyor. İçerik pazarlama nedir kısaca bu şekilde özetleyebiliriz.

Pazarlama 3.0 ve İçerikle Pazarlama Nedir?

İçerik pazarlama nedir tam olarak anlayabilmek için pazarlamanın evrimine göz atmak yardımcı olacaktır. Pazarlama 3.0, üretimin ve tüketimin tarihsel sürecinin son versiyonudur. Yıllar içerisinde teknoloji ve sanayinin gelişmesiyle insanların tüketim kültürleri de değişmeye başladı. Tüketicinin değişen davranış dinamiklerine ayak uydurmak isteyen pazarlamacılar da, pazarlama yöntemlerini bu davranışlara göre şekillendirdi. Bu şekillendirmenin son hali pazarlama 3.0’dır. Pazarlamanın tarihsel sürecine kısa bir bakış atmak gerekirse;

  • Pazarlama 1.0: Pazarlama tarihin çok eski zamanlarından beri insanların ürünlerini satmak için yaptığı çeşitli numaralardır. Fakat sistematik pazarlama endüstri devrimi ile başlamıştır. Endüstride insan gücünün yerini makinelerin alması ile üretimde patlama yaşanmış ve yeni ürünler piyasaya sunulmaya başlanmıştı. Zaten bir anda birçok yeni ürünle tanışan tüketiciler hemen hemen her ürüne ilgi duyuyordu. Üretimin yaygınlaşması ve yeni markaların çıkması ile ürünler arası rekabet arttı. Bu dönemde pazarlama ürün odaklı bir hale geldi. Amaç kendi ürününüzün rakip üründen daha iyi olduğunu gösterebilmekti.
İçerikle Pazarlama
  • Pazarlama 2.0: Enformasyon çağının başlaması ve kişilerin bilgiye ulaşımı kolaylaştıkça, tüketiciler ürünler hakkında daha fazla fikir sahibi olmaya başladı. Ürün bilgilerine daha kolay ulaşılabilmesi ve rakip ürünlerin karşılaştırılabilmesi, pazarlamacıları daha donanımlı ve ürünler hakkında fikir sahibi tüketicilerle karşılaştırdı. Bu yüzden markalar ürünlerini hedef kitlelerine göre tasarlamaya ve pazarlamaya başlamıştır. Pazarlamanın odağında yine ürün vardır fakat daha spesifik müşteri gruplarına göre tasarlanmış ve pazarlanmıştır.

Kişisel bilgisayarın ilk yıllarında Microsoft, IBM gibi firmalar Wallstreet’teki iş adamlarını hedeflerken, Apple dinamik ve yenilikçi tasarımı ile San Francisco’daki genç yazılımcıları hedefliyordu.

  • Pazarlama 3.0: Pazarlama 3.0 ise bu evrimsel sürecin son adımıdır. Artık markalar doğrudan kişiye özel pazarlama yöntemleri izlemektedir. Bunun için veri kullanımı ve yapay zekadan yardım alınır. Spesifik bir müşteri kitlesinin tüketici davranışları, tüketim psikolojisi ve kişisel dataları baz alınarak, çeşitli kanallar üzerinden pazarlama içeriğinin doğrudan tüketiciye ulaştırıldığı bir yöntemdir. Üründen çok tüketici odaklıdır.

İçerik Pazarlama Nasıl Yapılır?

İçerik Pazarlama Nasıl Yapılır?

İçerik pazarlama için önceden belirlenmiş bir hedef kitleye yönelik üretilen içeriğin, çeşitli kanallar aracılığıyla doğrudan tüketiciye ulaştırılması gerekir. Burada amaç potansiyel müşterinin ilgisini çekmek ve markanıza yönlendirmektir. Bunun için izlenmesi gereken bazı kurallar vardır.

Hedef Kitle Belirleme

Veri çağının sağladığı en büyük avantajlardan birisi de daha spesifik hedef kitle oluşturabilmektir. Dijital veriler sayesinde bir hedef kitlenin alışkanlıklarını, beğenilerini ve tüketici davranışlarını incelemek ve yorumlamak mümkündür. Bu da pazarlamacılara ürünlerini daha isabetli bir hedef kitleye ulaştırmalarını sağlar.

Trendleri Takip Etme

İçerikle pazarlamanın en önemli sürekli aktif bir şekilde trendleri takip etmektir. Haftalık, günlük ve hatta saatlik trendleri bile takip etmek ve değerlendirmek büyük farklar yaratabilir.

Yaratıcı Olmak

İçerik artık hayatımızın bir parçası. Televizyonda, radyoda, sosyal medyada, reklam panolarında ve daha birçok yerde içeriklerle karşılaşıyoruz. Hatta Facebook, Twitter, Instagram gibi mecralarda içerikleri, tüketiciler oluşturuyor. Bu kadar çok rekabet olan bir ortamda her zaman yapılmayanı yapmak, ilgi çekeni keşfetmek ve hızlı aksiyon almak gerekir.

İçerik Pazarlama Nedir?

İçerik Pazarlaması Örnekleri

İçerik Pazarlama Örnekleri

İçerik pazarlamasının ilk örnekleri aslında 1895’e kadar uzanır. Traktör markası John Deere, “The Furrow” adında tarım üzerine bir dergi çıkardı. Bu dergi içerikle pazarlamanın ilk örneği olarak görülebilir. Özellikle dijital medyanın gelişmesi ile içerikle pazarlama bambaşka bir boyuta ulaştı. Günümüzde birçok marka içerikle pazarlamanın çok başarılı örneklerini üretmektedir.

Redbull, içerikle pazarlama örnekleri arasında en başarılı olanlardan birisidir. Aslında sadece bir içecek markası olan Redbull, yüksek adrenalinli birçok spora sponsorluk yaparak bir marka algısı yaratmaktadır. Redbull’un bir formula 1 ve futbol takımı olması, akrobatik uçak yarışları düzenlemesi, ralli takımlarına, ekstrem sporculara ve gençlik festivallerine sponsor olması gibi etkinliklerinin altında bir neden yatar. Redbull bu içeriklerin hepsine logosunu yerleştirerek tüketici zihninde “genç” ve “enerjik” bir marka algısı yarattı.

Aksiyon kamerası markası GoPro sadece görsel içerikler kullanarak 6,4 milyon takipçiye ulaşmıştır. GoPro kameralarla çekilen görüntüleri Youtube’da paylaşarak 3.4 milyon abone kazanmıştır.

Yıllar önce müşterilerine yol üzerinde mola verebilecekleri restoranları göstermek amacıyla bir rehber yayınlayan lastik markası Michelin, bu içeriğin çok fazla ilgi görmesi ile “Michelin Yıldızlı Restoran” zincirlerini kurmuştur. Bugün 15,550 restoran Michelin Yıldızı alarak bu rehbere girmiş ve “michelin yıldızı” sahibi olmak bir statü haline gelmiştir. Bir lastik markasının statü göstergesi haline gelmiş olması içeriğin gücünü göstermektedir.

İçerikle Pazarlama Örnekleri

Redbull, 2014 yılında Felix Baumgartner’in 34.000 metreden yaptığı serbest atlayışa sponsor olarak logosunu uzaya çıkartmış bir markadır.

İçerikle Pazarlama Yöntemleri

İcerikle Pazarlama Yöntemleri

Markanızı daha büyük kitlelere ulaştırabilmek ve bir değer yaratabilmek için uygulayabileceğiniz farklı içerikle pazarlama yöntemleri vardır. İçerik çok geniş bir alan olduğu için farklı kanallardan farklı formatlarda yayınlanması mümkündür.

Düzenli içerik paylaşımı: Hedef kitlenizin ilgisini çekebilecek konularda düzenli olarak içerik paylaşmak, hedef kitlenizin markanızla arasında bir bağ oluşmasını sağlayacaktır. Youtube’da video içerik veya bir blog sayfasında düzenli yazı paylaşmak müşteri kitlenizin markanızla temas halinde olmasını sağlar. Ayrıca kitlenizin dinamiklerini daha sık takip edebilirsiniz.

Viral Olun: Viral içerik pazarlama son yıllarda pek çok markanın yapmaya çalıştığı bir pazarlama türü. Viral pazarlama aslında bir “ağızdan ağıza” yayılma şeklidir. Sosyal medyada absürt veya ilgi çekici bir içeriğin elden ele dolaşması “viral olması” demektir. Son derece düşük maliyetli olması ve içeriği yayanların yine tüketiciler olması ile firmaların pazarlama departmanları, içerisinde markasının olduğu bir viral içerik üretmeye çalışıyor. Fakat en etkili viral reklamlar, doğal yolla gelişenler olmuştur ve bu tamamen tesadüf eseri gelişebilir. Bu durumları iyi analiz ederek ve hızlı aksiyon alarak bir avantaja çevirebilirsiniz.

Viral Pazarlama Örnekleri

İçerik Pazarlama Nedir

2020 pandemi döneminde sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi üzerine insanlar marketlere akın etmiş, “Luppo alan adam” görüntüsü Twitter’da yayılmaya başlamıştı.

Viral Pazarlama Örnekleri

Çikolata markası “Luppo” saatler içerisinde 30 binden fazla etkileşim alarak trending topic listesinde ikinci sıraya yükseldi.

Viral İçerikle Pazarlama

Fırsatı gören Luppo pazarlama departmanı, sosyal medyadan yayınladıkları içerik ile bu fırsatı bir pazarlama şansına çevirdiler.

Viral İçerikle Pazarlama

İstanbul’da yaşanan etkili dolu yağışı sırasında ortaya çıkan bu görüntüyü, IKEA çok basit ama zeki bir şekilde değerlendirmişti.

İçerik Pazarlama Nedir?

Duvara bantlanmış bir muzun sanat eseri olarak 120.000 dolara satılması Twitter’da gündem olmuş, Tekzen bu gündeme çok hızlı bir aksiyon alarak bu içeriği hazırlamıştı.

Duyarlı Davranın: Günümüzün pazarlama trendi sosyal konular hakkında duyarlı bir strateji izlemektir. Markalar, sosyal konuları ele alan, güncel konulara veya taraflara destek olarak, tüketicisiyle arasındaki bağı güçlendirmeye çalışmaktadır. Çevresel ve toplumsal problemlerle ilgilenmek ve destek olmak başarılı bir içerikle pazarlama performansı sağlayabilir.

Etkileşim Kurun: Tüketiciler, etkileşim kurabildiği markalarla daha güçlü bir bağ kuruyor. Hedef kitlenizle etkileşim halinde olmanız, markanızı kağıt üzerindeki bir hayali varlıktan alıp iletişim kurulabilen canlı bir varlığa dönüştürüyor. Böylece müşteriler markanızla ilgili “duygulara” sahip oluyor.

Bu maddeler içerikle pazarlamanın temel stratejileridir. İçerik pazarlama nedir kısaca bu şekilde özetlenebilir.

Sosyal Pazarlama Örnekleri

İçerik Pazarlama Verileri

2020 pazarlama verileri, içerikle pazarlamanın günümüzde ne kadar çok kullanılan bir strateji olduğunu göstermektedir;

  • Pazarlama departmanlarının %70’i, içerikle pazarlama stratejilerine yatırım yapıyor.
  • Şirketlerin %78’i en az bir “içerik uzmanı” istihdam ediyor.
  • Pazarlamacıların en az %40’ı, içerik pazarlamanın günümüzde en önemli iletişim kanalı olduğunu savunuyor.
  • İçerik pazarlamanın %94’u dijital medya üzerinde gerçekleşiyor.
  • Blog sayfaları içerikle pazarlama stratejilerinin en çok kullanılan üç içerik türünden birisidir.
  • Firmaların %86’sı blog içerikler üretiyor.
İçerikle Pazarlama Hizmeti

İçerik Pazarlama Hizmeti

İçerik pazarlama hizmeti, içerik ve pazarlama uzmanlarının markanız için pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirmesidir. Markanıza ve marka kimliğinize uygun içeriklerin üretilmesi, hedef kitleye ulaştırılması ve geri dönüşlerin analizi gibi görevleri vardır. İçerikle pazarlama hizmeti, markaların etkili bir iletişim kurabilmesini ve rekabete ayak uydurabilmesini sağlar. Ayrıca web sayfaları, telefon uygulamaları ve SEO hizmeti gibi teknik düzenlemeler ile pazarlama stratejisi güçlendirilir.