Amazon FBA Nedir?

Amazon FBA Nedir?

Amazon FBA nedir, bugünlerde herkesin öğrenmek istediği bir konu. Amazon FBA yani “Fullfilment by Amazon”, ürünlerinizi satarken yapmanız gereken birçok aşamayı Amazon’un sizin yerinize yaptığı e-ticaret programıdır. Sadece bilgisayarınızı kullarak, bir depo, dükkan yada personel ihtiyacınız olmadan internet üzerinden satış yapabilirsiniz.

Günümüzde 2.5 milyondan fazla kişi bu yöntem ile aktif olarak Amazon üzerinde satış yapmakta. Amazon’un en çok satış yapan ilk 10.000 satıcısının %66’sı Amazon FBA kullanıyor. Yaklaşık 25,000 kullanıcı, yıllık 1 milyon dolar satış hacmine ulaşabiliyor. Amazon bu sistem ile ticaret ve parekende satış alanında yeni bir devir açtığı söylenebilir. Dönüşen dünyada ve ekonomi sisteminde Amazon FBA ile dijital platform üzerinde mağaza sahibi olmak pek çok avantaj sağlıyor. Bu kadar avantajlı bir sistem olan Amazon FBA nedir detaylıca inceleyelim.

Yeni Nesil E-ticaret Amazon FBA Nedir?

Amazon FBA, yeni nesil bir e-ticaret sistemidir. Amazon FBA programında ürünün stoklanması, kargolanması, müşteri hizmetleri ve iade süreci gibi işlemleri Amazon sizin yerinize yürütür. Size sadece satacağınız ürünleri seçmek, fiyatlarını belirlemek ve e-ticaret stratejilerinizi yönetmek kalır. Amazon FBA üzerinden satışmak yapmak için izlemeniz gereken bazı prosedürler vardır. Bu prosedürler sırasıyla şu şekildedir;

  • Hesap oluşturma:Amazon FBA sistemine bir hesap oluşturulur.
  • Ürünlerin Listelenmesi:Amazon’da satmak istediğiniz ürünleri listeleyin. Bu noktada ne satmak istediğiniz, ne kadar satmak istediğiniz sizin tercihinizdir fakat 12 milyondan fazla ürünün bulduğu Amazon içerisinde pazar araştırmasını iyi yapmalısınız. Satmak istediğiniz ürünlerin muadillerini, rakiplerinizi ve fiyatları iyi incelemelisiniz.
  • Ürünlerinizin Amazon depolarına ulaştırılması: Amazon, sizin yerinize ürünlerinizi depolarında stoklayacak ve barkodlayacaktır. Amazon FBA’nın en büyük avantajlarından birisi budur. Sizin ürünü görmenize gerek bile kalmadan Amazon depolarında size bir bölüm ayırır ve envanter haline getirir. Ürününüze bir zarar gelmesi durumunda bu zararı Amazon karşılar.
  • Ürününün kargolanması: Ürününüz satıldığında, Amazon sizin yerinize ürünü paketler ve müşteriye kargolar. Ürünün kargo aşamasından müşteriye ulaşmasına kadar süreci takip ederek müşteri memnuniyetini sağlar.
Amazon FBA Nasıl Çalışır
Amazon FBA Nasıl Çalışır

Bu modelin en sık tercih edilen yolu, Alibaba.com üzerinden yapılandır. Alibaba üzerinden satmak istediğiniz ürünleri bulabilir, bu ürünleri doğrudan Amazon depolarına kargolayabilirsiniz. Böylece hiç bir aşamada depolamaya ve stok tutmanıza gerek kalmaz.

Amazon FBA Avantajları Nelerdir?

  • Amazon FBA aracılığıyla istediğiniz ürünü depolama sorunu yaşamadan satabilirsiniz. Böylece kira, personel ve sigorta gibi masraflarınız olmaz.
  • Amazon FBA analitik verileri ile sanal mağazanız hakkında pek çok bilgiye ulaşabilir, satışlarınızı artırmak için yeni stratejiler üretebilirsiniz.
  • E-ticarette kargolama ve ürünün müşteriye ulaşma süreci bazen sancılı olabilir. Amazon FBA bu işlemleri sizin yerinize yapar ve müşteri memnuniyetini en yüksek seviyede sağlamaya çalışır.
  • Amazon ürünlerinizi kendi ürettiği kargo paketleriyle yollar ve profesyonel bir hizmet sağlar.
  • E-ticaretin bir başka zorlu tarafı ise iade işlemleridir. Amazon FBA hizmeti, iade işlemlerini sizin yerinize yürütür.
  • Amazon’un 7/24 çalışan müşteri hizmetleri, yaşanabilecek olumsuz bir durumda hem size hem de alıcılara ücretsiz destek sağlar.

Amazon FBA Ücreti Ne Kadar?

Amazon size satış yapmanız için iki farklı üyelik paketi sunar. Bunlardan birisi “bireysel paket” diğeri ise “profesyonel pakettir”. Satış hacminize göre bu paketlerden size uygun olanı seçebilirsiniz.

Amazon FBA bireysel paket ayda en fazla 40 ürün satmanıza izin verir. Fakat öne çıkartma veya promosyonlar yapmanıza izin vermez. Bu paket üyeliğinde Amazon sizden sattığınız ürün başına 0.99 cent talep eder.

Amazon FBA profesyonel pakette ise istediğiniz kadar ürün satabilir, ürünlerinize kategoriler içerisinde öne çıkartma uygulayabilirsiniz. Amazon’un analitik verilerini kullanarak hangi ürünlerin ne kadar ilgi çektiği, pazar-fiyat karşılaştırmaları, müşteri geri bildirimleri gibi verileri inceleyebilirsiniz. Ürünlerinize “ücretsiz kargo” avantajı yada kampanyalar düzenleyebilirsiniz. Bu pakette Amazon FBA ücreti aylık 39 dolardır.

Ayrıca ürünlerinizin depolanması ve barkodlandırılması için Amazon sizden ekstra bir ücret talep eder. Bu ücret ürünlerinizin paket boylarına ve ürün tipine göre hesaplandırılır. Ürün kategorisine ve saklanma koşullarına göre bu fiyatlar değişebilir.

Amazon FBA Satışları Nasıl Artırabilirim?

Amazon içinde milyonlarca ürünün yer aldığı ve fiyat çeşitliliğinin çok olduğu bir mecradır. Amazon ürünleri listelerken bazı kriterleri göz önünde bulundurur. Bu yüzden Amazon FBA’da satışları artırmak için bazı stratejiler uygulamanız gerekebilir.

  • Amazon FBA’da satışları artırmak için ürünlerinizi ön plana çıkartmanız gerekmektedir. Bunun için ürünlerinize Amazon FBA SEO çalışmaları yapabilirsiniz. Ürününüze en çok yönlendirme veren anahtar kelimeleri kullanabilirsiniz.
  • Amazon içerisinde de Google reklamlarına benzer bir reklam verme sistemi bulunur. Ürününüze reklam vererek ön plana çıkmasını sağlayabilirsiniz.
  • Ücretsiz kargo yada indirim kampanyaları ile müşteri çekebilirsiniz.

Amazon FBA nedir sorusunu olabilecek en kısa şekilde cevaplamaya çalıştık. Elbette Amazon’da başarılı olmak ve yüksek satış rakamlarına ulaşmak bu kadar kolay değil. Amazon’da satacak ürünleri iyi analiz etmeniz ve fiyat politikanızı iyi belirlemeniz gerekir. Unutmayın ki, Amazon FBA sizden üyelik ücreti ve depolama ücreti alacaktır. Ürünlerinizin maliyeti ve Amazon’a ulaştırmak için ödeyeceğiniz nakliye ücretlerini de hesaba katmalısınız. Fakat tüm maliyetleri topladığınızda, Amazon’da bir mağaza sahibi olmak, fiziksel bir mağaza sahibi olmaktan çok daha uygun olduğu açıktır.

Web Tasarım