Ankara web yazılım web tasarımla birlikte web sitelerinin yapısını oluşturan temel etkenlerdir. Yazılım, web sitesinin kullanıcı tarafından görünmeyen, kodlama dilleriyle oluşturulan internet tabanlı işlemlerdir.
Ankara web yazılım özelinde ön plana çıkan şehirler arasındadır. Biz de MGA Bilişim olarak birlikte çalıştığımız firmalara farklı web sitesi yazılım çözümleri sunmaktayız. İhtiyacınız olan tüm web işlemleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ankara Web Yazılım Nedir?
Web yani internet, dünyanın her yerinden insanların ulaşabildiği ortak bir sanal ağı ifade eder. Bu ağ üzerinde statik veya dinamik yapılar oluşturulabilir. Web siteleri de internet ağında kurulan farklı yapıdaki mülkleri ifade eder. Web siteleri iki temel etmenden oluşur. Bunlar;
- Web tasarım
- Web yazılım
Web tasarım; internet kullanıcılarının web adresine girdikten sonra karşılarına çıkan web sitelerinin görünen kısmıdır. Web tasarım web sitesi ziyaretçisinin görebildiği ve etkileşime geçebildiği kısmını ifade eder. Web tasarımı kendi içerisinde farklı unsurları barındırır. Web tasarımı yapılırken web sitesinin kullanıcı kitlesi, şirketin hedefleri ve sitenin işlevselliği göz önünde bulundurulması gereken önemli noktalardır.
Web yazılım ise; kullanıcı tarafından görülen yapı ve içeriklerin web tabanlı hale getirilmesi işlemidir. Web yazılım görsellerin, video ve diğer içeriklerin uygun kodlama diliyle kodlanmasıdır. Web sitelerinin kullanıcı tarafından görünmeyen arka planı veya beyni olarak ifade edilebilir. Web sitesinin ne şekilde çalışacağını, hangi aksiyonları alacağını ve neler yapabileceğini belirler.
Web Yazılım Nasıl Yapılır?
Öncelikle web yazılım bir uzmanlık alanı olup web yazılım uzmanı adı verilen kişiler tarafından icra edilir. Web yazılım, web tasarımla paralel ilerleyen ve birbirini tamamlayan işlemlerdir. Web yazılımı yapılabilmesi için öncelikle bir domaine ve hostinge ihtiyaç duyulur. Domain, web sitesinin isim yani adres bölümünü oluşturur. Domain seçerken domainin web sitesinin hedeflerine uygun olarak seçilmesi gerekir. Hosting ise web sitesinin üzerine kurulacağı alanı ifade eder. Piyasada farklı ihtiyaçlara özel birçok hosting modeli bulunmaktadır.
Web sitesi oluşturmak için gereken diğer adım, artık web sitesinin tasarım ve yazılımın yapılmasıdır. MGA Bilişim olarak web yazılım ve tasarım süreçlerimiz şu şekilde ilerlemektedir;
- İhtiyaç Analizi
Bu aşamada web sitesinin hangi amaçla yaptırılmak istendiğini belirliyoruz. Web sitesinin faaliyet göstereceği sektörü, bu sektördeki rakipleri ve şirketin hedef kitlesini detaylı olarak analiz edip gerekli tüm ihtiyaçları belirliyoruz.
- Web Sitesi Planlama
Web sitesinin ihtiyaçları belirlendikten sonra yapılması gereken tüm adımların detaylı olarak planlandığı süreçtir. Web sitesinin yazılım dili, görsel tasarımının hangi tarzda olacağı gibi süreçler belirlenir. Aynı zamanda web sitesinin test ve yayın süreçleri de bu aşamada belirlenir.
- Yazılım Dili Seçimi
Web sitelerinin yazılımında farklı yazılım ve kodlama dilleri kullanılabilir. Sitenin temel yapısını belirleyen kodlama dili seçimi yapılırken de yine web sitesinin veya firmanın ihtiyaç ve hedefleri göz önünde bulundurulur.
- Web Tasarım
Web tasarım aşaması web sitesinin görselleştirildiği aşamadır. Bu aşamada belirlenen ihtiyaçlar dahilinde bir genel taslak oluşturup bunu firmaya sunuyoruz. Gerekli eklemeler ve revizyonlar yapıldıktan sonra sitenin genel görünümünü, içerikleri ve diğer aksiyonları belirliyoruz.
- Web Yazılım (Web Kodlama)
Oluşturduğumuz web sitesi görselinin uygun yazılım diliyle web tabanlı hale getirildiği aşamadır. Bu aşamada sadece bir görselden ibaret olan web tasarımı, yazılım dilleri aracılığıyla web tabanlı hale getirilir. Web yazılımı kodlama dillerinin 0 ve 1 mantığına göre çalışır.
- Web Sitesinin Test Edilmesi
Web tasarımını ve bu tasarımın uygun şekilde kodlanmasının ardından web sitesinin genel yapısını tamamlamış oluruz. Bundan sonraki süreç web sitesinin internet ağında ne şekilde çalıştığının ve belirlenen hedeflere uygunluğunun test edilmesidir. Gerekli testler profesyonel web araçlarıyla yapılır ve gerekli yerlerde revizyonlar yapılır.
- Web Sitesini Yayına Alma
Web sitesi planlama aşamasında belirlenen hedef ve özellikler tamamlandıktan sonra test ve revizyon işlemleri yapılır. Ardından web sitesi tam olarak hedeflenen hale getirildikten sonra yayına alınır. Yayına alınan web sitesi artık kullanıcıların ulaşımına açılır ve süreç sonlandırılır.
Web Yazılım Dilleri Hangileridir?
Web yazılımı farklı yazılım dilleri kullanılarak yapılabilir. Günümüzde en çok kullanılan popüler yazılım dilleri şunlardır;
- HTML: Günümüz yazılım dilleri arasında en çok kullanılan yazılım dili HTML’dir. HTML aynı zamanda kullanımı oldukça kolay olan bir yazılım dilidir. HTML ile yapılan web sitelerinde bir veri tabanına ihtiyaç duyulmaz. Bu yazılım dili web sitesi içeriklerinin, görsel ve videoların web sayfalarının tarayıcı tarafından doğru bir biçimde algılanmasını ve kullanıcı ekranında o sayfanın açılmasını sağlar.
- PHP – .NET: Dinamik yapılı web sitelerinin yazılımında en çok kullanılan dillerden olan PHP ve .NET bir veri tabanı kullanılarak oluşturulan web sitelerinin yapımında kullanılır. Bu web dillerinin en önemli özelliği web sitesinin yönetimi için gerekli olan yönetim panelinin hazırlanmasına imkân tanımasıdır.