Framework Nedir?

Framework Nedir?

Framework nedir, yazılım dillerinde neden framewok kullanılır, framework kullanmanın avantajları nelerdir? Yazılım gün yaşamımızın da dijital ögelerle donatılmasının ardından hızla gelişen ve önem kazanan bir değer olarak dikkat çekiyor. Her programlama dili kendine özgü bir kullanım alanına sahiptir. Aynı işlevi görenler arasında seçim ise ihtiyacınız olan projeye bağlıdır.

İşte bu yazılım dillerinde kullanılan framework nedir en yalın haliyle özetleyecek olursak; yazılım geliştiricilerin çeşitli fonksiyonları kısa yoldan çağırabilecekleri kütüphanelerdir diyebiliriz. Bu tanımı yazımızın devamında detaylandıralım.

Framework Nedir?

Framework, ne tür programların yapılabileceğini ve bunların birbirleriyle nasıl ilişki kurduklarını gösteren katmanlı bir yapıdır. Herhangi programlama dili içindeki bir dizi işlev ve bunların birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu gösteren önceden hazırlanmış kütüphaneler olarak da tanımlanabilir. Dolayısıyla framework, daha önce hazırlanmış kütüphanelerin bulunduğu, genişletilebilen ve güncellenebilen bu kütüphanelere yenilerinin eklenebileceği bir yapıdır. Son dönemlerde yapılan frameworkler, farklı fonksiyonlar da üstlenir. Veri tabanı bağlantısı, kullanıcı giriş çıkış, mail atma, tema motoru gibi özellikleri de günümüz frameworklerinde görmek mümkündür. Bundan başka framework, MVC (Model, View, Controller) bölümlerinden oluşur ve bu bölümler yaptığınız işin daha iyi okunabilmesini ve düzenlenebilmesini sağlar.

Çok daha basit bir tabirle özetleyecek olursak bir restaurantın mutfağını ele alalım. Örneğin her gün hazırlanan 3 ana yemek türü olsun. Bu yemeklerin lezzetinin değişmeden sürdürülebilmesi için birbirinden farklı baharat karışımlarını, belirli bir oranda kullanıldığını var sayalım. Her gün 3 ayrı baharat karışımını gram gram tartarak oluşturmak yerine; 3 kavanozda söz gelimi 1 ay yetecek kadar karışımı hazır tutabiliriz. İşte frameworkler de bu baharat karışımı kavanozları gibi her projede veya gerekli yerde sayfa sayfa kod yazmak yerine, bir arada size hazır yapı sunan kütüphanelerdir.

SEO (Search Engine Optimization)

Framework Ne İşe Yarar?

Gerçekleştirdiğiniz çalışmalar bir süre sonra belli zorluklardan dolayı düzenlenemez. Kodların artması ve kodun unutulması revizyonla ilgili sıkıntılar doğurur. Framework, bu noktada oldukça işlevsel olarak kullanılır. Framework nedir sorusunu merak edenler için sistemin genel anlamda işleri çok kolaylaştırdığını söylemek mümkündür. Model’deki veritabanı işlemleri, Controller’deki genel mekaniği, View’daki görünüm kodu ile müdahale süreniz kısalmakta ve nereye müdahale edebileceğinizi fark edebilmektesiniz.

Framework Nedir?
Framework Nedir?

Çok Fazla Tercih Edilen Framework’ler Nelerdir?

PHP yazılım dilini kullananların gerçekten çok fazla seçeneği vardır.

  • Laravel
  • Symfony
  • Zend
  • CodeIgniter
  • CakePHP
  • Yii

bunlardandır. Aynı şekilde Python yazılım dili için django, react yazılım dili için Material Kit React; IOS yazılım dili olan swift için perfect gibi örnekler çoğaltılabilir. Her framework ait olduğu yazılım için birden fazla fonksiyonun çok daha az kod yazımı ile aynı işlevi yerine getirme mantığını taşımaktadır.

Framework Kullanmak Size Ne Sağlar?

Framework’lerde temel yapılar bulunur ve bunlar çok fazla kullanılan kütüphane ve modülleri içerir. Framework uygulamalarının içinde gelişmiş yapılar yoktur, bunları geliştirmek ve genişletmek sizin elinizdedir. Projenize uygun bir şekilde framework yapısını geliştirebilirsiniz. Örneğin giriş yapısını değiştirip eposta, facebook ya da twitter aracılığı ile giriş yapacak işlevselliğe kavuşturabilirsiniz.

Web Tasarım

Framework’ün Avantajları Nelerdir?

Framework nedir? sorusunun yanıtını verdikten sonra sunduğu katkılar üzerinde durmak gerekir. Framework hızınızı artırır, veri tabanı bağlantıları, güvenlik problemleri ya da yetkilendirme benzeri temel alanları yazmanıza gerek kalmaz. Bütün bunlar framework’ün içinde bulunabilir. Eğer framework’ün kapsamında bütün bunlar bulunmuyorsa sizin eklemeniz de mümkün.

  • Framework kullandığınız vakit çok uzun zamanınızı alacak işler kısa sürede hallolur
  • Gruba ya da projeye yeni ekip arkadaşları ekleyebilirsiniz
  • Yazılımı geliştirmeniz mümkündür
  • Güvenlik anlamında güncelleme yapabilirsiniz
  • Framework’la ilgili tespitlerinizi, yapımcılara bildirerek geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz
  • Composer sayesinde birden fazla paketi uyumlu olarak çalıştırabilirsiniz
Benzer İçerikler
Herhangi bir sonuç bulunamadı.