indeksleme sorunları, SEO denetiminde kontrol edilmesi gereken ilk adımdır. Siteniz dizine eklenmiyorsa, aslında Google ve Bing tarafından henüz görülmemiş demektir. Arama motorlarının bulamaması da web sayfalarınızın sıralaması yükselmeyecek demektir.
Sıralanabilmek için öncelikle bir sitenin indekslenmesi gerekir.
Siteniz Dizine Eklenmiş mi?
Bir sitenin dizine eklenip eklenmediğini belirlemenize yardımcı olacak birçok araç var. Dizin oluşturmada, arama motorları sayfaları okur ve bunları arama sonuçlarında gösterebilmek için ele alır. Bir sayfanın Google tarafından dizine eklenip eklenmediğini kontrol etmenin hızlı bir yolu, “site: alanadınız” formatında bir Google araması yapmaktır. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi, yalnızca alan adını girmek, Google’ın alan adı için dizine eklediği tüm sayfaları size gösterecektir. Ayrıca, söz konusu sayfanın dizine eklenip eklenmediğini görmek için belirli bir sayfa URL’sini de girebilirsiniz.
indeksleme Sorunları
Siteniz veya sayfanız indekslenmemiş ise en sık görülen sorun, bir sayfada kullanılan meta robots etiketidir veya
robots.txt dosyasında uygunsuz kullanımlardır.
Sayfa düzeyinde hem meta etiketi hem de robots.txt dosyası, sayfanızdaki veya web sitenizdeki içeriğin nasıl ele alınacağıyla ilgili olarak motor dizin oluşturma robotlarına talimatlar sağlar.
Robots textlerinin meta etiketlerinden farkı, metaların tek bir sayfada görünmesi, robots.txt dosyasının ise sitenin tamamının talimatlarını vermesidir. Ayrıca robots.txt dosyasında sayfaları arama motorlarının tek tek nasıl ele alması gerektiği belirtilebilmektedir. Her birinin nasıl kullanılacağını inceleyelim.
Robots.txt
Sitenizin bir robots.txt dosyası kullanıp kullanmadığından emin değilseniz, kontrol etmenin kolay bir yolu vardır. Alan adınızın sonuna “/robots.txt” ibaresini ekleyerek tarayıcıya girin.
İşte Amazon kullanarak bir örnek (https://www.amazon.com/robots.txt):
Google Search Console ayrıca robot dosyanızdaki hataları tanımlamanıza yardımcı olan kullanışlı bir robots.txt Test Aracı’na da sahiptir. İnternet sayfanızın mevcut biçiminde Googlebot’u engelleyip engellemediğini görmek için, sitede bulunan bir sayfayı test etme ve aktifleştirmeniz bu basit araç sayesinde mümkündür.
Robot Meta Etiketi
Robots meta etiketi bir sayfanın başlığına yerleştirilir. Genellikle, belirli bir sayfanın indekslenmesini engellemek için hem robot meta etiketini hem de robots.txt dosyasını kullanmaya gerek yoktur. Ancak, robot meta etiketinin başka işlevleri de vardır . Örneğin, arama motorlarının tüm sayfadaki bağlantıların arama motoru optimizasyonu amacıyla izlenmemesini belirtebilirsiniz.
- index ve follow etiketi: Varsayılan olarak ima edilir. Arama motoru dizinleme robotları bu sayfadaki bilgileri dizine ekler. Arama motoru dizinleme robotları bu sayfadaki bağlantıları izler.
- Noindex ve nofollow etiketi: Arama motoru dizinleme robotları bu sayfadaki bilgileri listelemez. Arama motoru dizinleme robotları bu sayfadaki bağlantıları da izlemez.
İsterseniz Google Developers sitesinde robots meta etiketi kullanımlarının kapsamlı bir açıklamasını bulabilirsiniz.
XML site haritaları
İnternet sayfanızı yeni kurdunuz ve haliyle biran önce arama motorlarının sitenizi bulup dizine eklemesini istiyorsunuz. Bu çabaya yardımcı olmanın bir yolu, bir XML site haritası kullanmak ve arama motorlarına bu haritayı kaydetmektir.
XML site haritaları, web sitenizdeki sayfaların listesini içeren bir özet elde edilmesini sağlar. XML site haritanızın olduğundan ve Google Search Console ile Bing Web Yöneticisi Araçları gibi arama motorlarına kayıtlı olduğundan emin olun. Bu Google ve Bing’in site haritasının nerede olduğunu bilmesini ve indekslemek için sürekli olarak geri dönmesini sağlar.
Web sayfanız için Teze içerikler üretmek ve tüm bu adımları profesyonel destek alarak uygulamak için MGA Bilişim, alanında uzman kadrosuyla bir telefon kadar yakınınızda. Bizlerle iletişime geçerek markanızı ön plana çıkarabilirsiniz.
+90 312 4185066