Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılmalı?

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılmalı?

Sosyal medya yönetimi çağımızın en önemli pazarlama araçlarından biri haline gelmiş durumda. Birkaç yıl öncesine kadar çoğu işletme, sosyal medya hesaplarını prestij göstergesi olarak kullanıyordu. Dijital pazarlamanın giderek daha fazla önem kazanmasıyla birlikte bu durum değişti. Artık tüm pazarlama teknikleriyle birlikte yürütülmesi ve profesyonellere bırakılması gereken bir alan haline geldi.

Günümüzde sosyal medya yönetimi, artan rekabet koşullarıyla birlikte uzmanlaşma gerektiren bir iş kolu olarak görülmektedir. Bunun sebebi, geleneksel reklam mecralarına harcanan paraların sosyal medya için de harcanmaya başlamasıdır diyebiliriz. Ajans anlaşmaları, dijital reklamlar, sosyal medya fenomenleriyle ücretli ortaklıklar bu harcamalara örnek olarak gösterilebilir.

Başarılı Sosyal Medya Yönetimi İçin

Küçük işletmeler, sosyal medya yönetimi için kendi kısıtlı bütçeleri kapsamında gerek personel alımı yaparak gerekse mevcut personeli bu işe yönlendirerek çözümler bulmaya çalışıyorlar. Daha büyük firmalarsa sosyal medya ve genel olarak dijital platformlar konusunda uzmanlaşmış kişilerle veya ajanslarla çalışarak hedeflerine ulaşmaya çalışıyorlar. Küçük de olsa büyük de olsa tüm işletmelerin temel amacı marka bilinirliği yaratmak ve hedef kitleyle daha samimi ilişkiler geliştirebilmek.

Biz de bu yazımızda, bu alanda uzmanlaşmak isteyenlere ve “sosyal medya yönetimi nasıl yapılır?” sorusu kafasını kurcalayanlara bazı ipuçları vereceğiz.

Neler Yapmalı?

  • İnsanın bir işte başarılı olabilmesi o işi hayatının her alanında düşünmesi ve gözlemlemesiyle mümkün olur. Sosyal medya hesap yönetimi işinde uzman olabilmek için de sosyal medya araçlarını aktif olarak kullanmak ve farklı mecralardaki davranışları inceleyebilecek kadar bunların bir parçası olmak gerekir.
  • İnsanlar sosyal medya kanallarında farklı ve yaratıcı bir bakış açısı beklentisi içerisindeler. Sosyal medya, geleneksel reklamdan farklı olarak doğrudan ürün veya hizmet satışına değil, hedef kitleyle iyi ilişkiler kurmaya yönelik bir çalışma olarak görülmeli. Dolayısıyla, yaratıcı düşünceyi geliştirmek gerekiyor.
  • Sosyal medyanın yükselişinin ardındaki sebeplerden biri de etkileşimlerin ölçülebilir olması. Ulaştığınız kitlenin demografik bilgilerini, davranışlarını ve çalışmalarınızın ne kadar etkileşim aldığını ölçmek mümkün. İyi içerikleri analitik bir bakış açısıyla harmanlamak verimli sonuçlar için elzem.

Etkili Bir Sosyal Medya Hesap Yönetimi İçin İpuçları

  • Hedef kitlenizle yorumlar yoluyla doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Arkadaşça ve samimi bir dil kullanın.
  • Bol bol kampanyalar düzenleyerek etkileşiminizi arttırın ve takipçi sayınızı arttırın. Hem, hediye ürün ve hizmetler reklamlardan çok daha uygun maliyetli.
  • Toplumsal açıdan ayrıştırıcı ya da taraf tutan bir dil kullanmayın. Toplumun bir kesiminin sempatisini kazanırken diğer kesimler için antipatik hale gelebilirsiniz.
  • Belirli bir takipçi kitlesine ve içerik standardına ulaştıktan sonra reklam araçlarını kullanın. Organik takipçi hep övülür fakat kısa sürede geniş bir kitleye ulaşmak için reklam kullanmak şarttır.
  • Fenomenlerden faydalanmaya çalışın. Kurumsal duruşunuza ve sunduğunuz mal veya hizmete uygun olduğunu düşündüğünüz fenomenlerle ortaklık kurun. Onları toplumun yeni kanaat önderleri olarak düşünebilirsiniz.
  • Sosyal medya, geleneksel medyaya göre gündemin çok daha hızlı değiştiği bir alan. Dolayısıyla gündemi sürekli takip etmeniz çok önemli.

Web Tasarım