IoT Cihazları

IoT Cihazları

IoT cihazları veya nesnelerin interneti, bilgi üretebilen ve internet üzerinden bu bilgileri paylaşabilen tüm bilgi işlem cihazlarını, mekanik ve dijital makineleri, nesneleri, hayvanları ve hatta insanları birbirine bağlayan teknolojilere verilen isimdir.

IoT cihazları, internet üzerinden diğer cihazlarla iletişim kurma ve gerektiğinde uzaktan yönetebilme yeteneklerine ve bunları destekleyen donanıma sahiptir. Türkiye’de çok yaygın olarak kullanılmasalar da yapılan araştırmalar, dünya genelinde yükselen bir grafiğe sahip olduklarını gösteriyor. 2023 yılına ulaştığımızda, yaklaşık 25 milyar IoT (nesnelerin interneti) teknolojisine sahip cihaz kullanılacağı belirtilmektedir.

Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?

IoT (nesnelerin interneti) teknolojisine sahip bir cihaz için iki önemli öge vardır. Bunlardan biri, internete bağlanma yeteneğine sahip olması, ikincisi ise sensörler, işlevsel yazılımlar, ağ bağlantılarını destekleyen dahili teknolojiler ve aktüatörlerden oluşan donanım. Bu iki ögeyi doğru entegrasyon sistemleri aracılığıyla kullanışlı hale getirebilen cihazlar IoT cihazları olarak adlandırılır.

IoT cihazların ihtiyaç duyduğu temel teknolojiler düşük enerjili kablosuz ağ, Bluetooth, NFC, LTE, ZigBee ve çeşitli kablosuz ağ protokolleri olarak sayılabilir. Kullanılan kablosuz ağ protokolleri IPv6, LPWAN, Z-Wave ve RFID olmakla birlikte hücresel veri, uydu, Wi-Fi ve Ethernet de kullanılır. İletişim protokolleri arasında CoAP, DTLS ve MQTT sayılabilir.

IoT Cihazları

Nesnelerin İnterneti Örnekleri

Akıllı telefonlar, akıllı buzdolapları, akıllı saatler, akıllı yangın alarmları, akıllı kapı kilitleri, akıllı bisikletler, medikal sensörler gibi ürünler, piyasada bulunan IoT (nesnelerin interneti) teknolojisine sahip ürünlere örnek olarak gösterilebilir. Pazarın gün geçtikçe genişlediğini ve hem kullanıcı hem de ürün sayısının hızla arttığını da eklemek gerekir. Dünya’da popüler olan bazı örneklerden kısaca bahsedelim.

“Google Home Sesli Komut Algılayıcı”

Bu IoT cihaz sayesinde kullanıcı, sadece sesini kullanarak evinde bulunan medyaları (akıllı televizyon, müzik sistemi vb.), alarmları, ışıkları ve ısıtma sistemini yönetebilir. Ayrıca, gün içerisinde cihazların yerine getireceği görevleri belirleyerek otomatik olarak gerçekleştirilmesini sağlayabilir.

“Amazon Echo Plus Sesli Komut Algılayıcı”

Bu ürünle ev içerisindeki medya araçlarını kontrol etmek, telefon görüşmeleri yapmak, zamanlayıcı ve alarmlar oluşturmak, internette arama yapmak ve cevaplarını sesli olarak almak, evde bulunan akıllı ev aletlerini yönetmek ve çok daha fazlasını yapabilmek mümkün.

“August Akıllı Kapı Kilidi”

Basit bir montaj işlemiyle evin dış kapısına yerleştirilen bu kilit, kapıya gelen kişinin kim olduğunu algılar ve izin verildiği ölçüde giriş izni verir. Kapıya gelen kişi sisteme tanımlıysa kapıyı otomatik olarak açar. Akıllı telefon uygulaması aracılığıyla uzaktan kontrol edilebilir.

IoT Cihazların Artıları ve Eksileri

“Artıları”

  • Makine-makine etkileşimini teşvik eder
  • İyi otomasyon ve kontrol olanağı sunar
  • Manuel işlere harcanan vakti azaltarak zamandan tasarruf edilmesini sağlar
  • Gündelik hayatta ve iş yerlerinde verimliliği arttırır
  • Yaşam kalitesini yükseltir

“Eksileri”

  • Bu cihazlarda henüz uluslararası uyumluluk standardı geliştirilmemiştir
  • Farklı yazılım ve donanımlara sahip cihazların entegrasyonunda sorunlar çıkabilir
  • Gizlilik ve güvenlik ihlallerine sebep olabilirler
  • İnsan gücüne olan ihtiyacın giderek azalmasına sebep olarak istihdama olumsuz etki edebilirler