Latent semantic indexing

Latent Semantic Indexing

Latent semantic indexing, Türkçede “Gizli Anlamsal İndeksleme” anlamına gelmektedir. Google tarafından, web sitelerinde bulunan anahtar kelimeler ve terimler arasındaki anlamsal ilişkiyi tespit etmek amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Kullanıcıların aramalarına en verimli şekilde cevap verilebilmesi için kelimeler arasında anlamsal bir bağ kurulması gerekmektedir. LSI özelliği sayesinde arama motorları, kullanıcıların arattığı kelimeyle ilgili olan en doğru sıralamayı sunmayı hedeflemektedir.

Latent semantic indexing, tekniğine uygun içerik hazırlamak için en uygun anahtar kelimeler ile anlatılan konu arasındaki bağı kurmanız gerekmektedir. Google, yayınladığınız içeriğin ne kadar faydalı olduğunu ölçerek insanların hangi ihtiyacına karşılık olduğunu botlar tarafından anlamlandırmaya çalışır. Bu şekilde hangi arama sonuçlarında yazdığınız içeriğin gösterilmesinin tespitini etmektedir.

LSI Nedir?

Gizli anlamsal indeksleme, anahtar kelimeler ve bu kelimelerle alakalı olan terimler arasındaki anlamsal ilişkiyi tespit etmek için kullanılan yöntemdir. Google tarafından gönderilen botlar tüm web sayfasını tararken her sayfayı tek tek indeksler ve sayfada kullanıcıların aramalarıyla ilişkilendirilebilecek kelimeleri arar.

İnceleme sürecinde bazı kelimelerin çoğunlukla beraber kullanıldığını ve bu bazı kelimelerin sayfada en çok kullanılan kelime olmamasına rağmen kullanıcıların ihtiyacını karşıladığı tespit edilmektedir. Kullanılan kelimeler arasında bir bağ oluşturulur ve kullanıcıların aradıkları kelime geçmese bile anlamsal olarak karşılarına çıkmaktadır.

LSI, 1980 yıllarında bilgi edinimi için geliştirilmiş bir teknolojidir. Çok daha önceki teknolojilerde birbiriyle aynı anlama gelen kelimeleri anlaşılamaması üzerine geliştirilmiştir. Özellikleri sayesinde terimlere ve kavramlara denk gelen hiyerarşiye bağlı kategorileri sunabilmektedir. Bu şekilde kullanılan anahtar kelimeler yardımıyla web sitenizin trafiğini arttırabilirsiniz. LSI anahtar kelimelerinizi kullanmanız gereken başlıca yerler bulunmaktadır. Bu alanlar;

  • Sayfa başlığı belirlerken
  • H1 ve H2 etiketlerini belirlerken
  • URL adresi belirlerken
  • Meta etiketleri belirlerken
  • Metin girişlerindeki ilk paragraflarda

kullanılması uygundur

Latent semantic indexing

LSI Anahtar Kelimeler Nasıl Belirlenir?

İçeriğinizde bulunan anahtar kelime stratejiniz ile birlikte LSI anahtar kelimelerini de kullanarak içeriğinizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda web sitenizin arama sonuçlarından elde ettiği sıralamayı da üst sıralara çekebilirsiniz. İlk olarak yapmanız gereken, kişilerin neleri aradığı ve merak ettiği konuları belirlemeniz gerekmektedir. Bu bilgiler LSI kelimelerini seçerken sizlere temel kaynak görevi görecektir.

LSI anahtar kelimeler, arayıcıların sorularını cevaplaması gerekmektedir. Bilgi almak isteyen kişiler içeriğinizi okurken tam anlamıyla istediği bilgilere ulaşmış olacaktır. İçeriğiniz için LSI kelimelerini seçerken arayıcıların ne şekilde kelimeleri aradığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Arama trafiğine göre içeriklerinizde kelimeleri kullanmanız gerekmektedir.

SEO analiz uygulamalarından elde ettiğiniz kelimeleri kullanmanız, içeriğinizin popülerliğini arttıracaktır. Rakiplerinizin kullandığı kelimeler ya da arayıcıların en çok hangi kelimede o bilgiyi aradığını tespit edebilirsiniz. LSI için kullanılan uygulamalar;

  • Ahrefs Keyword
  • Google Ads
  • Keyword Planner
  • io

gibi siteler, anahtar kelime bulmanıza yardımcı olacaktır. İçeriğinizde kullanılacak anahtar kelime ne fazla neden az olması gerekmektedir. Ortalama 600 kelimelik bir blog yazısında maksimum 4 ya da 5 anahtar kelime kullanılması uygundur. Ölçekli kullanmanız uygun olacaktır, aksi taktirde Google tarafından sıralamanız düşürülür ve spam dahi yemeniz mümkündür. Doğru kelime kullanıldığında web sitenizin etkileşimi artacaktır. LSI sadece eterli olmamaktadır. Bunun yanında web sitenizin hızı, SEO uyumu, sayfa içi/sayfa dışı bağlantıları da fazlasıyla etkilemektedir.

Latent semantic indexing

LSI Anahtar Kelimelerini Kullanmanın Faydaları

Gizli anlamsal indeksleme hem SEO hem de kullanıcı deneyimi açısından avantaj sağlamaktadır. İçeriğinizin içerisinde bulunan LSI anahtar kelimeleri, site etkileşimini arttıracak faydaları vardır. LSI anahtar kelimeleri;

  • İçeriğinizin arama motorlarının gözünde spam olarak etiketlenmesini engeller
  • Sitenizin yanlış terimler için sıralanmasını önleyerek doğru arama sonuçlarında çıkmasına yardımcı olur
  • İçerik akışını doğal ve anlamlı hale getirerek ziyaretçileri sitenizde tutmanıza yardımcı olur
  • Rakiplerinize göre avantaj sağlar ve sizin daha üst sıralarda bulunmanızı sağlar

gibi kullanıcılara sağladığı avantajlar olarak örnek vermemiz mümkündür. LSI anahtar kelimelere sahip olmak için ücretli siteler mevcuttur. Ancak ücretsiz sitelerden de anahtar kelimeler bulmanız mümkündür. Google aracılığı ile anahtar kelimeyi belirlemeniz mümkündür. LSI anahtar kelimesini bulmanın en kolay yolu, bir ana anahtar kelime seçip Google arama çubuğuna koymaktır. Google, siz arama çubuğuna yazarken, birincil anahtar kelimeniz için en iyi eşleşen kelime öbeğini veya listeyi otomatik olarak sağlamaktadır. Bu şekilde anahtar kelimenizi belirlerken bir ücret ödemiş olmazsınız.

MGA Bilişim olarak 13 yıldır kurumlara ve firmalara SEO hizmeti sunmaktayız. Marka değerinizi ve seo skorunuzu yükseltmek için; LSI anahtar kelimelerini içerisinde bulundurarak hazırlanan makale yazıları, SEO uyumlu web sayfaları ve özel web tasarımları ile hizmetlerine devam ediyoruz. Siz de SEO uzmanlığı alanında talep ettiğiniz desteğe profesyonel şartlarda erişmek için bizimle iletişime geçerek, detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.