windows-11

Windows 11

Windows 11 yeni nesil işletim sistemi olarak bilinen ve Microsoft’un açıklamalarına göre en güvenilir Windows sürümü olduğunu düşünülmektedir. Windows 11 Windows’un 6 sene önceki çalışmalarından elde ettiği ve piyasaya sunduğu Windows 10 sürümünün ardından çıkarttığı ilk sürüm olarak biliniyor.

Windows 11 çok sayıda yenilikleri bünyesinde barındırıyor. Eski sürüm olan Windows 10 ile karşılaştırıldığında bazı özelliklerin geliştirildiğine, bazılarını kaldırıldığı ve yeni özelliklerin getirildiğini gözlemleyeceksiniz. Windows bu yenilikleri kendi web sitesi aracılığı ile kullanıcılarına sunmuştur. Kesin çıkış tarihi çoğu kişi tarafından merak edilmiş olsa da Windows tarafından çıkış tarihi bilgisini kullanıcılarına açıklamamaktadır.

Windows 11 Özellikleri

Windows 11 gündeme geldiği ve kullanıcıları ile paylaştığı en etkili sistemi ‘’Dinamik Yenileme Hızı’’ özelliği ile birçok kişinin dikkatini çekmişti. Bu şu oluyor ki Windows 11’de ekran yenileme hızını sabitlemiyor. Şöyle söylemek gerekirse artık 60 Hz ya da 120 Hz süreklilik dönemi yeni getirdiği özellik ile son buluyor.

Bir başka özellik ise herkes tarafından bilinen hata ekranın da ‘’sistem mavi ekran verdi’’ ibaresi Windows’un tozlu tarihi raflarına kalkıyor. Yeni Windows 11 ile bu hata ekranı artık siyah renk olarak kullanıcılarına sunulacak gibi görünüyor. Windows 11’de en büyük yeniliklerden birisi ‘’Yeni Kullanıcı Ara Yüzü’’ olarak belirleyebiliriz.

Özelliklerinden biraz bahsetmek gerekirse baştan aşağı değişen ara yüz daha modern bir işletim sistemi ve yenilikçi olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Pencere tasarımları daha köşeli ve tasarım olarak daha yüksek, içerik menüleri daha yeni bir boyut ile tasarımı sunuluyor. Yer alan başka bir özellik ise sistem güncellemesinin ne zaman son bulacağı ile ilgili bilgiyi sunacak. Bu özellik Windows 10 da bulunmadığı için yeni özelliklerinden biri olduğunu kabul edebiliyoruz.

Microsoft, Windows 11 ile tasarımdan hariç ayrı birde yerel uygulama deneyimi yükseltmeyi hedef alıyor. Örnek vermek gerekirse; Microsoft Office, Medya Player, Paint, Saat Uygulaması, Telefon uygulaması ve daha birçok yenilikler ile karşımıza çıkıyor.

windows 11
windows 11

Windows 11 Çıktı mı? Windows 11 Ne Zaman Çıkacak?

Bazı Microsoft çalışanları Windows 10 piyasaya sürüldüğünde bu sürümün son sürüm olduğunu belirtmişti hatırlarsanız. Fakat Microsoft’un ‘’Geniş Kapsamlı Gençleşmesine’’ göndermede bulunan bir iş listesi yayınlamasından sonra söylentiler yükselmeye başladı. En bilindik söylenti ise yeni bir sürümün gelmesi ya da yeniden farklı bir tasarım olarak sunulacağı iddiaları gündeme geldi.

Win- 11’e ait olan ön izleme sürümü 15 Haziran 2021 tarihinde çevrim içi olarak dünyaya sızdırıldı. Microsoft Azur’e Hizmetinin Git Hub’ da ki destek sayfasında Win- 11 ismini resmi olarak 21 Haziran’da duyurdu.

Windows 11 çıkış tarihi 29 Ekim 2021 tarihinde sayılı kişiler tarafına paylaşıldı. Uzun süre meraklı bir bekleyiş içinde olan takipçiler, çeşitli söylentiler, sert sistem gereksinimleriyle alakalı tartışmalardan sonra nihayet Win- 11 takipçileri ile buluştu. Microsoft’un yeni işletim sistemi ilk olarak, tam destek sağlayan sistemler için öncelik ve kademeli dağıtılmak şartıyla piyasaya sürüldü.

Windows 11 Ücretsiz Olarak Kullanılabilir Mi?

Geçtiğimiz aylarda piyasaya çıkan Windows 11 takipçilerinin sürekli sorduğu sorulardan birkaç tanesini cevaplayalım. Sıklıkla sorulan sorulardan ilki; Windows 11 ücretsiz bir şekilde kullanılabilir mi? Microsoft tarafından sızdırılmış olduğu düşünülen Windows 11 ISO dosyası bu işletim sisteminin ücretsiz olarak yükselteceğinize dair bulgular gösteriyor. Yani kısaca açıklamak gerekirse Windows 7, Windows 8.1 ve Windows 10 kullanıcıları hiçbir ücret ödemeden Windows 11’e sahip olabiliyor. Fakat Windows 8 kullanıcılarına kötü bir haber ise öncelikle Windows 8.1 yüklemeleri gerektirmektedir.

Windows 10 Windows 11’den Daha mı İyi?

Etrafınızda Windows 10’mu yoksa Windows 11’mi daha iyi tartışmalarını duyabilirsiniz. Bunun cevabını gelin yazdığımız makalede birlikte karar verelim. Microsoft’un Win- 11’den beklentisi Windows 10’dan daha iyi çalışacağı iddiası. Peki bu iddiayı inceleyelim.

Win-11’in özelliklerinden bahsederken en büyük özelliği olan ‘’Dinamik Yenileme Hızı’’ ve ‘’Doğrudan Depolama’’ gibi birkaç yeni özellik getirdiğini biliyoruz. Buda Windows 10’dan daha hızlı olacağı kesin.

Windows işletim sistemleri ile ilgili araştırmalar yapan insanlar Win- 11’de bulunan ‘’performans iyileştirmeleri’’ yeniliğini ele aldı. Windows 10 ile çalışan cihazlar ile Win-11 ile çalışan cihazları karşılaştırdıklarında, Win- 11 daha iyi uygulama performansına, pil ömrünün daha uzun olmasına ve uyku saatlerinden daha hızlı geri açılmaya sahip olduğu belirtildi. Kişiden kişiye değişen bu göreceli fikir açıklanan ve yenilenen sistemlere göre Windows 11’in daha iyi olduğu ortada.

SEM Nedir?