WebP Resim Formatı Nedir?

WebP Resim Formatı Nedir?

Google pagespeed insight aracında görsel optimizasyon uyarısı olarak önerilmeye başlanan WebP resim formatı nedir? Resim formatlarının birbirinden farklı sıkıştırma boyutları bulunur. Örneğin orijinal bir görselin PNG boyutu jpeg boyutuna göre daha yüksektir. Yine de bu formatların ham haliyle kullanılmasından ziyade çok kalite kaybı yaşamadan sıkıştırılması tercih edilir. Dolayısıyla web siteleri içinse hızlı yüklenme sağlanabilmesi, yüksek veri tasarrufu elde edilebilen formatlarla mümkün olmaktadır.

İşte bu anlamda WebP son derece az kalite kaybıyla, yüksek sıkıştırma yapmak üzere Google tarafından geliştirilen bir resim formatı. Web sitelerinin açılış hızı ve özellikle mobil hız konusunda önemli güncelleştirmeler yaparak, organik arama sonuçlarında hız skorlarına göre sıralama yapan arama motoru devinin amacı tabi ki çok daha kullanıcı dostu sayfalar oluşturulmasını desteklemek.

WebP Neden Kullanılmalı?

Son Google güncellemelerine baktığımızda hız optimizasyonu ve mobil uyumluluğun ön plana çıktığını görüyoruz. Bu konuda bir sayfanın hızlı açılmasını sağlayan en önemli etkenlerden birinin de sayfada kullanılan görsellerin boyutu olduğunu düşünürsek; kaliteden ödün vermeden resim sıkıştırmasından muhakkak yararlanmak gerekiyor.

En fazla kullanılan görsel formatlarından olan jpeg ile WebP kıyaslandığında %40’a kadar daha fazla sıkıştırma yapabilmek mümkün. Hemen akla gelen, bilindik resim sıkıştırma yazılımlarıyla aynı oranda tasarruf sağlanmıyor mu? Evet sıkıştırma yazılımlarıyla tasarruf edildiği doğru ancak WebP resim formatında hem daha az kalite kaybı oluyor hem de daha fazla sıkıştırma sağlanabiliyor. Dolayısıyla WebP resim formatı nedir ve neden kullanılmalıdır sorusunun diğer bir yanıtı da daha fazla SEO dostu bir sayfa elde edebilmek olarak açıklanabilir.

webp jpg farkı
webp jpg farkı

WebP Resim Formatı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Tüm image formatlarından dönüşüm yapılabilen WebP formatı sayesinde kaliteli ve maksimum düzeyde boyutu azaltılmış görseller elde edebilirsiniz. Web Design kalitenizi düşürmeden veri tasarrufu yapılması da diğer bir hedef olarak örneklendirilebilir. Şuan için bu formatın tek eksik yanı tüm tarayıcıların desteklememesi diyebiliriz. Crome ve Opera tarayıcılarının desteklediği WebP formatı diğer tarayıcılarda desteklenmiyor. WordPress kullanıcıları için eklenti yardımıyla bu sorun çözülse de özel yazılıma sahip web siteleri için henüz tam oturan bir format olmadığını söyleyebiliriz.

SEO desteği olacak bu görsel optimizasyonu sayesinde görsel içeren sayfalarınızda çok daha hızlı yüklenen elde edebileceksiniz. Herhangi bir jpeg veya PNG görüntünün ilk haline göre yaklaşık %75, sıkıştırılmış haline göre yaklaşık %40 daha fazla sıkıştırma, çok görsel kullanan internet siteleri için oldukça kullanışlı olacaktır.

WordPress için:

  • ShortPixel Image Optimizer
  • WebP Express

Gibi eklentilerle sitelerinizi optimize etmeye başlayabilirsiniz. Elle WebP formatında dönüşüm içinse bir çok online converter bulabilirsiniz.

Marka Çalışmaları